Tema 2 La etapa depredadora: el Paleolític Superior

nivell de reforç"il.lustració"

 

"il.lustració"Apunts: Estudia la següent informació sobre el Paleolític Superior.

Durant el Paleolític Superior l'espècie humana s'estén ja per tot el planeta (a base d'emigracions), llavors l'espècie que domina és l'Homo Sapiens Sapiens (com l'Homo de Cromagnon). Les comunitats humanes d'aquesta època vivien en l'última de les glaciacions que hi ha hagut i, per tant, es refugiaven en coves temporals, però, d''altra banda, no hi ha grans canvis: l'economia segueix sent depredadora, les tribus de pocs individus segueixen estant organitzades a la manera igualitària i democràtica del Paleolític Inferior. La principal novetat radica que en aquesta època apareixen les primeres pintures i escultures relacionades amb la seva mentalitat màgica, és a dir, amb les seves creences en forces de la naturalesa amb poders màgics.



LLegeix el capítol del llibre El Paleolític Superior , seguint els passos següents:
1. saber de què tracta llegint el títol general i  els títols dels diferents apartats.
2. fes un llistat amb totes les paraules que no s'entenen.
3. Busca al diccionari el significat adequat de cadascuna de les paraules anteriors.
4. Escriu en el llibre al costat de cada paraula el significat que has trobat (amb un llapis)
5. Torna a llegir el capítol El Paleolític Superior.
6. Si hi ha alguna idea que no entens consulta a la professora/or. "il.lustració"
7. Si has entés tot el text bé, subratlla (amb un llapis) les idees més importants
8. Repassa el que saps del Paleolític Inferior  o sigui, sense mirar el llibre, intenta recordar les característiques d’aquest període històric fent un resum o un esquema en claus (cronologia/evolució dels homínids/tipus d’economia/tipus de societat). Després, comprova amb el llibre els aspectes que no has recordat i tornal’s a estudiar. Pensa en repassar-los en un plaç de tres o quatre dies. Així estàs preparant l'examen que, inevitablement, arrivarà algun dia.

 

 

Exercicis

A) Repàs de teoria:

  • Explica què saps de l'Homo de Cromagnon.
  • Defineix: Paleolític Superior, emigrar
  • Digues com era l'economia del P. Superior. Raona la resposta.
  • Digues com era la societat del P.Superior. Raona la resposta.

B) Subratlleu  les idees fonamentals del text següent i responeu el qüestionari:

                                                   El Mesolític
            Fa uns 10.000 anys, el glaç, que havia cobert l'Europa Central i Occidental durant l'última glaciació, va començar a retirar-se: d'aquesta manera s'acavaba el pliocè. LLavors, es va produir un canvi climàtic importantíssim  a  l'hemisferi nord: el clima polar d'algunes terres va passar a ser temperat. Començava així l'holocè, que és el període en el qual ens trobem actualment.
            Aquest canvi de clima havia de modificar profundament la vida de l'home del paleolític. Els grans caçadors europeus del paleolític superior havien viscut gràcies a una fauna abundant de clima fred que poblava Europa durant l'última glaciació. A mesura que el glaç s'anava retirant, una gran quantitat de bisons i de rens emigraven cap al nord: la caça major va començar, doncs, a escassejar. Però allà on el canvi climàtic va tenir unes conseqüències més dramàtiques va ser a les terres que rodegen la mar Mediterrània, on el clima temperat i plujós es va anar tornant cada vegada més càlid i sec. La sequera agostejava les herbes d'aquestes regions i els animals minvaven d'una manera alarmant.
            L'escassetat cada vegada més gran de la caça va fer que els descendents dels grans caçadors del paleolític superior haguessin de fer front a una situació com més anava més difícil. No obstant això, durant molts anys encara, aquests van continuar intentant sobreviure i es van dedicar a la caça i a la collita de fruits salvatges. També van continuar elaborant estris de pedra tallada, normalment petits de mida, que servien per fabricar les armes de caça.
            Aquest període prehistòric que va, aproximadament, des de 10.000 a.C. fins a 7.000 a.C., i en què la caça i les collites perduren més enllà de l'ultima glaciació, es conegut amb el nom de Mesolític o epipaleolític.                                                                                                                        A. Fernández i altres. Occident, pàg. 14

"Il.lustració" dibuix d'una dona paleolítica

                       mujer paleolítica

Qüestions   

  1. Quan es va acabar  a  l’hemisferi nord l’última glaciació?
  2. Quines conseqüències va comportar?
  3. . Defineix : Paleolític Superior- Mesolític
  4. Des de quan hi ha el clima mediterrani a la Península Ibèrica?.
  5. Feu el resum del text El Mesolític
  6. Feu un esquema en claus de les etapes de l’Època depredadora.

Anar a la correcció

Anar a l'exercici de reforç de l'esquema

 

                                                                       La colonització d'Amèrica

Text 1                                            De como se pobló originalmente América
            Los estudios encuentran tres grupos diferentes descendientes de pueblos de Siberia. El ADN  amerindio sugiere que surgieron de dos olas migratorias (una quizás hace 20 o 40.000 años).
Los estudios antropológicos y lingüísticos encuentran tres grupos:
1.         Los amerindios que se distribuyeron a lo largo de Norte y Sud América
2.         Los Na-Dénés, que ocuparon el noroeste de América del Norte y sudeste de los EE.UU.
3.         Los Esquimales y los Aleutianos que viven en el lejano norte.
            La mayor parte de los antropólogos estuvieron de acuerdo que el Nuevo Mundo fue poblado por una serie de migraciones que cruzaron las conexiones entre Siberia (Asia) y Alaska (Norteamérica), hoy separadas por el estrecho de Berhing  y que la migración continuó, por vía terrestre, hacia el sur hasta llegar a los confines australes de Sudamérica: Tierra del Fuego.
            Por otra parte las herramientas encontrados en los yacimientos de muchos lugares a lo largo de América son lo suficientemente similares como para indicar que, quienes las construyeron, poseían una base cultural común implantada, en tiempos similares, en gran parte del continente.

Qüestions:
1) Com es va poblar Amèrica?  b)Quan? c) Quin és l’origen dels aborígens americans?
2) defineix:  aborígen / amerindi/ migració 
3) Com es diuen els aborígens del Perú?. I els aborígens dels USA? I els aborígens del Canadà?
4) Situa l’estret de Berhing en el mapa d’Amèrica que has calcat a la LLibreta. També situa Alaska,  Canadà, USA, Perú i Tierra de Fuego. A quins Estats pertayen Alaska i Tierra de Fuego?. Situa aquests païssos en el mapa corresponent.
5) Els habitants actuals d’Amèrica són tots descendents del primers pobladors americans?.

 

Text 2

               La civilización maya fue una de las civilizaciones más prósperas de la historia. Habían descubierto el número cero; eran hábiles astrónomos y arquitectos que sabían predecir eclipses y erigir pirámides; gracias al cultivo del maíz, su población había alcanzado entre 3 y 13 millones de habitantes en la península del Yucatán. Y sin embargo, alrededor del año 800 entraron en decadencia y un siglo más tarde habían abandonado todas sus ciudades.
Las causas del declive de los mayas nunca se han aclarado con exactitud, pero Gerald Haug, del Centro de Geociencias de Potsdam (Alemania), tiene ahora una explicación. Según una investigación, la decadencia maya coincidió con un periodo de 150 años de sequía en la península del Yucatán. En este siglo y medio, tres episodios concretos de sequía extrema que duraron entre tres y diez años acabaron de hundir a los mayas.
“La sequía por sí sola no es suficiente para explicar el colapso de la civilización maya. Creemos que fue el detonante, pero intervinieron otros factores”,  “El Yucatán estaba sobrepoblado y los mayas vivían al límite de la capacidad del ecosistema. Tenían sistemas hidráulicos para aprovechar el agua al máximo y sobrevivir a dos años de sequía, pero sequías severas más largas sólo podían conducir a una catástrofe demográfica.”
Además, era una sociedad en que el rey tenia el poder absoluto y  era un intermediario entre los dioses y la comunidad, pero su poder dependía en parte del éxito de las cosechas, y es probable que una sequía pertinaz provocara tensiones sociales.
La investigación de Haug se ha basado en analizar sedimentos depositados en los últimos 2.000 años en la cuenca de Cariaco, en el sur del Caribe. Los resultados muestran que, tras más de dos siglos de lluvias abundantes, en el 760 los mayas empezaron a sufrir una sequía que duró más de 150 años. Hubo tres periodos especialmente críticos que empezaron en los años 810, 860 y 910. Estas tres fechas coinciden con los tres periodos en que las ciudades mayas fueron abandonadas, según las inscripciones grabadas en los monumentos.
                                                                                                   JOSEP CORBELLA LA VANGUARDIA 14/03/2003
1. a) Fes un llistat de les paraules del text que no entens.
     b) Busca al diccionari el seu significat i escriu-lo al costat de la paraula.
2. a) De què tracta el text?. Posa’l títol.
    b) A quina etapa històrica corresponen els fets que s’expliquen?.
c) Defineix: decadència- demografia
3. a)Qui eren els mayas ?, b) Eren amerindis? raona la resposta.   c)On vivien? Situal’s en el mapa d’América que tens a la LLibreta. El seu territori, a quin país pertany actualment? d) Quan vivien en aquest territori?. e) Quin tipus de clima hi havia?: digues el nom i les seves característiques.
4. Existeixen actualment els mayas?. Raona la resposta.
5. a) Tots els mayas vivien en ciutats? raona la resposta. b) Quines activitats econòmiques es fan a les ciutats?. c) Explica quin tipus d’economia tenien els mayas. Raona la resposta.
6.  Explica quin tipus de societat tenien. Raona la resposta.
7. Explica quin tipus de sistema polític tenien. Raona la resposta.
8. Què vol dir “tensiones sociales”?.
9. Què va passar a la civilització maya?.
10. Quan va haver sequeres? Abans de respondre escriu amb les teves paraules l’enunciat d’aquesta pregunta.
11. Per què va entrar en decadència la civilització maya? Abans de respondre escriu amb les teves paraules l’enunciat d’aquesta pregunta.
12. a) Quines conseqüències va provocar la sequera de l’any 810?. Abans de respondre escriu amb les teves paraules l’enunciat d’aquesta pregunta.  b) En quin segles va haver sequeres?.


 "il.lustració"                 Societat i cultura del Paleolític Superior

Llegeix el següent text:
            La   mentalitat  bosquimana  de  compartirlo  todo reviste una  enorme importancia.  Significa que nadie, sea joven o viejo, pasa necesidades.  Las  plantas se  comparten sólo  con los familiares inmediatos de las mujeres,  incluidos los ancianos a los  que hay que  mantener. Todas  las  mujeres  capaces  se  dedican  a  la recolección,  siendo suficiente que trabajen dos o tres días para asegurar las provisiones de una semana.  Si, por el contrario, se da  el  caso  de  que una mujer no  ha  podido  recoger nada, sus compañeras le darán parte de lo suyo. La carne, en cambio, se reparte entre todo el campamento. Para ser exactos,  pertenece al propietario de  la primera flecha que hace  blanco en el  animal,  no siendo ésta necesariamente la de su cazador,  incluso puede ser una mujer.   Gracias a un procedimiento  sistemático de cambio,  todo el mundo en el  campamento recibe carne y,  al cabo de cierto tiempo, todos los lotes se igualan.          
            Como confían en la constante capacidad de su medio ambiente para proporcionarles comida, no se preocupan de guardar nada de reserva.  No almacenan ningún alimento y considerarán a  quien lo hiciese un avaricioso. Pero no se limitan a compartir la carne. Nada que no sea  indispensable para vivir,  como, , por ejemplo, un arco, es considerado propiedad privada;  los  enseres  y  otros  artículos  no  imprescindibles pueden  pertenecer  a un individuo determinado,  pero basta con que alguien le pida que se lo preste, para no  negárselo. (...)                    
               El hombre natural primitivo  valora la  posición  social y el prestigio, el respeto de los demás, como ocurre en nuestra sociedad. Pero los valores para conseguir ese prestigio son muy diferentes:  al contrario de  lo que ocurre  en  nuestra sociedad la posesión de bienes no es un medio de conseguir prestigio.  Es más,  la posición social  de un hombre depende  en gran medida  de su generosidad al  regalar sus pertenencias.    En  general,  los  cazadores-recolectores  poseen otros medios  (no a través  de la riqueza)  de elevar su  posición y el sistema rara vez se hace  jerárquico,  no existiendo un escalafón de  individuos clasificados de acuerdo a su mejor o peor posición. Cualquiera que sea esta última,  todos son iguales, de manera que un hombre puede gozar de gran  estimación sin  disfrutar por ello de ningún  privilegio o  derecho en exclusiva.  La principal diferencia en  cuanto a  las relaciones sociales entre un hombre o una mujer con poco prestigio y otro con mucho, estriba en que el consejo de éste último es escuchado con atención y,  en la mayoría de los  casos, aceptado, y en que sus compañeros se hallan dispuestos más favorablemente hacia él.           
            Una  persona  puede  adquirir  prestigio desempeñando lo mejor que sepa el papel que se espera  de ella.  El hombre que se ocupa de cazar,  pescar,  fabricar armas...es respetado. Lo mismo sucede  con   la  mujer   que   recoge  plantas,   cuida  de  los hijos...(...).Todo el  que trabaja mucho y es  generoso,  todo el que  posee un  carácter  agradable y amistoso  goza  de  una alta posición social.  Por  el contrario,  los perezosos, los tacaños, los antipáticos  y  los  que no están siempre  dispuestos ayudar a sus compañeros son esquivados.   
                                                                                                    R. ALLEN EL HOMBRE Y LA NATURALEZA

Qüestions sobre el text:

Primerament busca el significat de les paraules que no entens, subratlla les idees fonamentals i escriu al marge de la dreta de què tracta cada paràgraf. Després posa un títol general a l’exercici i respon les qüestions següents:

  1. On viuen els bosquimans?. Saps altres llocs de la Terra on es troben tribus primitives?.
  2. Quin tipus d’economia tenen aquestes societats?
  3. Creus que hi ha entre els bosquimans persones que són riques i persones que són pobres?.  Raona la resposta indicant en quina idea del text et bases.  
  4. Com denominaries l’estructura social que tenen?.
  5. a) Què es el que els bosquimans valoren de les persones?. 
    b) Qui té més prestigi en aquestes comunitats?.
  6. Explica com funciona la seva organizació política .

 


       Estudia el  vocabulari bàsic següent sobre Terminología cultural:

"il.lustració ESTRUCTURA CULTURAL és el conjunt de coneixements que té una societat. Són elements culturals, entre uns altres, els valors morals, les religions, les teories científiques, les manifestacions artístiques, la llengua i les ideologies que existeixen en una societat.

VALOR CULTURAL idea compartida per una majoria de la societat.

CULTURA MÀGICA. mentalitat que basa l'explicació dels fets no comprensibles lògicament en la existència de forces màgiques, és a dir, misterioses, pertanyents a la naturalesa.

CULTURA RELIGIOSA mentalitat que basa l'explicació de els fets no comprensibles lògicament en la voluntat d'un o diversos éssers sobrenaturals.

CULTURA CIENTÍFICA mentalitat que basa l'explicació dels fets no comprensibles lògicament en una anàlisi científica (experimental i demostrable).
Completa el quadre següent:

LES ETAPES FONAMENTALS DE LA HISTÒRIA I LES SEVES CARACTERÍSTIQUES

etapa

cronologia

Sistema d’economia

Sistema de societat

Sistema polític

Sistema cultural

Depredadora

3milions-8.000aC

 

 

 

màgic

Agrària

8.000-XVIII

agrària

Jerarquitzada estamental

oligàrquic

religiós

Industrial

XIX-XX

industrial

Jerarquizada
classista

democratització

científic


Llegeix l'entrevista següent:                           "Si un indio cri te mira, te ve el alma"
Entrevista de VÍCTOR-M. AMELA LA VANGUARDIA 27/07/2006

- ¿Se considera canadiense?

- No: mi país es otro.

- ¿Cuál?

- Es un país interno, un país del corazón: siento que lo tengo, y que es mi sitio. Descubrí ese país viviendo con los indios cri...

- ¿Quiénes son los indios cri?

- Viven desde hace seis mil años en un territorio limítrofe con la bahía de Hudson, en el actual Quebec, a unos 1.500 kilómetros al norte de Montreal, tan aislado que sólo se puede llegar en avioneta...

- ¿Cómo viven esos indios?

- Son unos 13.000 en una extensión similar a España, y son seminómadas: su calendario se rige por la caza del caribú y del pato. Y tienen una historia trágica.

- La de tantos pueblos amerindios, ¿no?

- Verá: en 1950, el gobierno arrancó a los niños de sus familias y los envió a lejanos internados. Desgarraron la vida de los padres y traumatizaron a toda una generación: a esos niños les prohibieron hablar cri bajo castigos físicos, lloraban todas las noches...

- ¿Por qué se hizo tamaña salvajada?

- Para aculturarlos, que perdiesen su identidad cri, para "civilizarlos"... Cuando volvieron a sus poblados, afloró todo ese trauma... Ha habido suicidios, alcoholismo, violencia doméstica... Son gente de mi edad.

- ¿Y qué hacía usted entre los cri?

- Como experta en sanidad pública y especializada en el trato clínico con el paciente, llegué en 1990 como asesora sanitaria. Allí, el Gran Consejo Cri me pidió que les ayudase en esos traumas psíquicos.

- ¿Pudo ayudarles?

- Me asusté. ¡Yo no entendía nada de eso! Quise irme. Además, llegué con 40º bajo cero: casi no podía respirar del frío, la piel expuesta al aire se quemaba a los 20 segundos, si escupes se congela la saliva... Era horrible... Y todo blanco... ¡Pero acabé quedándome cuatro años! No sé si yo les ayudé, pero sí sé que a mí ellos me cambiaron.

- ¿Qué le hizo quedarse?

- Algo misterioso... Lo llamo "la mirada cri", su intuición. Me decían unas cosas...

- ¿A qué se refiere?

- Los cri te miran y lo saben todo de ti: te ven el alma. Ytú notas en seguida que te han visto por dentro, que es ya superfluo fingir.

- ¿Qué vieron en usted?

- Bajo esa mujer blanca racionalista, disciplinada, tan segura de todo..., me vieron insegura, frágil, vulnerable, perdida.

- ¿Sí? ¿Ésa era usted?

- Sí. Uno me dijo: "No tienes círculo". Me conmocionó. Era un chamán cri. Ellos están muy ligados unos a otros y sus tipi son circulares. Los tipi son las tiendas para ceremonias, o para cuando van de caza a los bosques... Los chamanes se encierran ahí para consultar a los mistapaau,los espíritus.

- Oiga..., ¿de veras cree usted en todo eso?

- Soy la persona más escéptica del mundo, pero he visto cosas que... Nunca olvidaré nuestra primera reunión de trabajo...

- Cuéntemela.

- En plena charla, uno se queda callado, levanta la cabeza, se pone de pie y sale de la sala. Luego, otro hace lo mismo. Y otro... ¡Y todos! Salgo afuera: miran al cielo. "¿Qué pasa?", pregunto. "Llega el pato", musitaron.

- ¿El pato?

- Cuando llegan los patos, los hombres cri lo dejan todo y se van a la caza del pato... Yo sentencié: "¡No veo ningún pato, vamos adentro!". "Vienen, vienen", insistieron...

- ¿Y?

- Veinte minutos después, ¡los patos volaban sobre mi cabeza! Los cri reciben información de un modo para ellos tan natural como para usted hablar por teléfono o por e-mail...

- ¿Sentidos sutiles que los conectan entre sí y con la naturaleza?

- Sí. Son muy sensibles: invité a Montreal a un amigo cri y tuvo que salir del metro ¡porque le afectaban todas las emociones que captaba de la gente que viajaba en su vagón!

- ¿Se adaptó usted bien a la vida de los cri?

- Toda mi vida me había preguntado si existiría una sociedad de gente digna, respetuosa, delicada, desinteresada... ¡y la encontré!: los cri. "Tienes reloj pero no tienes tiempo: lo que importa está aquí y ahora", me enseñaron, y de ellos aprendí a burlarme de mi cabeza y a escuchar a mi corazón y seguirlo.

- ¿No lo escuchaba usted?

- No. ¿Y usted? Veo que aquí la gente se queja, pero no escucha a su corazón: ¡les da miedo! ¿Es eso vivir? No. Yo aprendí. Y supe que me quedaría siempre con los cri...

- Entonces, ¿qué hace aquí, Clara?

- En un viaje a Catalunya me enamoré de Ángel... Volví con la cabeza hirviendo de dudas: ¿qué haría? ¿Me quedaría en mi mundo cri? ¿Me iría a Barcelona? Mi amigo chamán me vio, entendió, señaló su corazón y me dijo: "Sólo puedes saber lo que tu corazón siente ahora. ¿Qué siente?". Y... aquí estoy.


"il.lustració" Llegeix el text següent:

        Frobenius relata una de sus experiencias durante sus expediciones al Africa, que reconstruye  tan vívida y exactamente como pueda desearse las circunstancias reales en las que se hicieron los últimos dibujos prehistóricos. En 1905 se encontró en la selva una tribu cazadora de pigmeos, que habían sido expulsados del valle al refugio del Congo. Varios de sus miembros, tres hombres y una mujer, guiaron la expedición por casi una semana y muy pronto establecieron amistosas relaciones entre Frobenius y sus compañeros. Una tarde, al encontrar agotadas sus provisiones, Frobenius pidió a uno de ellos que matara un antílope, pues pensó que sería tarea fácil para tan expertos cazadores. El pigmeo y sus compañeros miraron a Frobenius con sorpresa y replicaron que sí, que lo harían gustosos, pero que desde luego no podía ser ese mismo día porque no se había hecho ningún preparativo. Después de una agitada discusión entre ellos, decidieron emprender la caza al amanecer. Fueron en busca de un buen lugar y finalmente se colocaron en un promontorio de una colina cercana.
            Como ansiaba conocer en qué consistían sus preparativos, refiere Frobenius, dejé el campamento antes del alba y me deslicé entre los matorrales hacia el sitio que ellos habían escogido la noche anterior. Los pigmeos aparecieron en la oscuridad, llevando consigo a la mujer. Los hombres se sentaron en cuclillas, limpiaron de hierba un pequeño cuadro y lo alisaron con las manos. Uno de ellos dibujó algo en este espacio con el índice, mientras sus compañeros murmuraban una especie de fórmula o encantamiento. Hubo entonces un silencio de espera. El sol apareció en el horizonte. Uno de los hombres, con una flecha en su arco, se colocó junto al dibujo. Unos minutos después los rayos del sol iluminaron el dibujo a sus pies. En el mismo instante la mujer extendió sus brazos al sol profiriendo palabras que no puedo entender. El hombre lanzó su flecha y la mujer volvió a gritar. Entonces, los tres hombres saltaron a los matorrales mientras la mujer quedó inmovil, de pie por algunos minutos y luego volvió lentamente hacia el campamento. Cuando hubo desaparecido, me dirigí al cuadro de la arena y ví el dibujo de un antílope de casi un metro de largo; del cuello del animal sobresalía la flecha del pigmeo.

  1. Situa el text en l’espai i el temps.Indica el tipus de clima. Subratlla les idees fonamentals.
  2. Per què els pigmeus no podian sortir a caçar el  dia que Frobenius els ho va demanar?
  3. La cerimònia que van fer els pigmeus en sortir el sol era important per a la cacera?.
  4. Creus que aquell dia, després de fer el dibuix i la resta dels actes que descriu Frobenius,  van caçar algun animal?. Per què ho van poder fer?
  5. a) Com denominaries els homes i les dones que van participar en aquesta cerimònia?.
    b) Quina concepció del món tenen? Raona la resposta.
  6. Per a què serveix l’estudi de les tribus primitives actuals?. Com es diu la ciència que les estudia?.
  7. Els homes del Paleolític superior van ser els primers artistes. Observa les pintures de la cova de Lascaux i ves a la web http://www.xtec.es/~aguiu1/socials/ (clicar imatges en el llistat de l'esquerre/ prehistòria /imatges de la cova d'Altamira i imatges de la cova de Lascaux).
  8. Escolleix una pintura paleolítica i descriu-la. Pots consultar el  vocabulari bàsic següent sobre conceptes artístics per poder respondre correctament la qüestió:  

 

                                                                     Terminologia artística (iniciació)
PINTURA: tipus d'art que utilitza com elements bàsics el dibuix, la llum i el color.
PINTURA RUPESTRE: Pintura  que es troba en roques o en coves.
FIGURATIVA: obra que fa referència a la realitat (representa objectes o persones que es poden veure)
ABSTRACTA: obra que no representa figures de la realitat sensible.  

 

            Interpretación del arte paleolítico

            Dos son las teorías emitidas con respecto a la naturaleza del arte Cuaternario. La más antigua es la denominada  "del arte por el arte": los hombres paleolíticos habrían grabado y pintado con una exclusiva finalidad decorativa. La segunda es la teoría llamada "mágica": el hombre paleolítico no habría poseído el más mínimo sentido estético, y el arte sería tan sólo utilitario, sirviendo para prácticas mágicas de hechicería o relacionadas con la fertilidad. Esta segunda teoría se apoya en varios hechos: grabados y pinturas se encuentran situados generalmente en galerías de difícil acceso, lo que no parece indicar una finalidad decorativa; frecuentemente se hallan superpuestas unas sobre otras y presentan a menudo huellas de prácticas mágicas: flechas dibujadas, signos diversos, etc.
            Ultimamente se ha tratado de interpretar el arte Paleolítico como un arte puramente simbólico, en el que los animales representan diversos símbolos, fundamentalmente sexuales. Tal teoría conduce, al parecer a embarazosas contradicciones.
            Sea como fuere, el Paleolítico Superior representa, en Francia y en España, la primera gran época artística de la humanidad.
                                              
                                                                                                          M.H.Alien y M.J. Steve. Prehistoria. Ed. Siglo XXI

  1. Què planteja l'autor del text?
  2. Quina de les dues interpretacions et sembla més convincent? ¿Per què?

 

Qüestionari de repàs general

  1. Què nom rep la materia orgànica petrificada?
  2. En què  es pot basar un antropòleg per diferenciar un resta d’un hominid de les restes que no pertanyen a un homínid?
  3. Quines característiques ha de trobar un antropòleg per considerar que es troba davant un fòsil humà?
  4. Ordena cronològicamente de més antic a més modern i indica la cronologia dels siguients homínids:
    homo hàbilis, homo de Cromagnan, hamo erectus, homo de Neandertal .
  5. Explica les caracteristiques demogràfiques del Paleolitic Superior.
  6. Es pot afirmar que en l’etapa depredadora existian excedents  de producció?. Raona 1a resposta.
  7. .A què es deu el nomadisme de 1a població del Paleolitic   Inferior?
  8. Existía en el Paleoltic Superior divisió del treball? Raona la resposta.
  9. Indica quin és l’avenç cultural més important de l’etapa depredadora  i raona per què ho consideres així.
  10. Per què no es construeixen durant el Paleolític vivendas definitives?.
  11. Indica la cronologia de les pintures rupestres i explica les  característiques de les pinturas franco-cantàbriques.
  12. Indica la cronologia de les Venus Paleolítiques i explica les seves característiques .
  13. Defineix els següents conceptes: arqueologia, Prehistòria , primat, societat igualitària, antropòleg, etapa depredadora, homo sapiens, sociedad matriarcal.  (2p)
"il.lustració"

 

Tornar al guió


""Tècnica d'estudi

                             Aprenentatge d’una tècnica de síntesi:  El resum                       
Normes que cal seguir:

  1. Com què no es pot resumir un text si no s'ha comprès, recorda treballar prèviament els passos a seguir per a la comprensió d'un text (buscar paraules que no s'entenen al diccionari etc). Assegurada la comprensió,
    • Subratlleu  les idees essencials.
    • Feu la síntesi:  és a dir, elaboreu un nou text redactant íntegrament les idees subratllades. Mantingueu el mateix ordre en què es troben en el text original, però expresseu-les amb les vostres  paraules.  Aquest nou text és el resum

Consell pràctic: Per treballar millor la comprensió d'un text (d'un llibre o d'uns apunts), convé aprofitar els marges per escriure de què tracta cada paràgraf, com si fos l’índex del text.  D'aquesta manera podràs veure d'un cop d'ull l'estructura del text i els seus apartats més importants i el comprendràs molt millor.

Anar a l'exercici de reforç

 Tornar a l'exercici                                                      

"il.lustració"Tècnica d'estudi: el repàs

                "il.lustració"   Recordem que aprendre vol dir comprendre i memoritzar la informació

De totes les activitats que s’han de fer per preparar la classe, especialment important és la fase del repàs. Això és així perquè la memorització de la informació, és, com s’ha dit, la segona fase de l’aprenentatge i la memòria funciona d’aquesta manera: solament "fixa" la nova informació que volem aprendre a base de freqüents rememoritzacions. El que cal fer és reactualitzar, és a dir, tornar a presentar a la ment l'última informació apresa a través de repassos freqüents. És així que funciona i fixa els continguts.

Per retenir  la informació es imprescindible, doncs, rememorar l’aprenentatge recent, perquè està comprovat que en les primeres hores després d’haver començat l’aprenentatge l’oblit és molt ràpid i es va fent més gran a mesura que passa el temps.

Per tant, atenció a com i quan es repassa:

  • Al dia següent d’haver estudiat una informació, es fa el primer repàs. Repassar consisteix en el següent: s’ha d’escriure esquemàticament en un full en blanc les idees bàsiques que es recorden sobre el tema. Un cop acabada la repetició i no abans, es consulten els apunts, el resum o l’esquema. Aquest esforç de rememorització és bàsic per desenvolupar la memòria. Si fa el cas, es completen les anotacions. Convé repetir oralment o per escrit el material oblidat.
    Després, es torna a repetir oralment tot el tema, tant les coses oblidades com les coses recordades.
  • A la setmana aproximadament d’haver estudiat una informació, es fa el segon repàs.
  • El mateix  al cap de quinze dies. És el tercer repàs.

                                                                    Caty González Torrijos.Aprendre. Què t'hi jugues que no et costa estudiar?

 

Tornar a l'exercici

Tornar al guió